2 iulie 2010

Perle Bacalaureat Partea II

1. Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decât în scris. După căderea Imperiului roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară. Limba română are la bază latina bulgară, amestecată cu elemente de dacă şi o groază de cuvinte slabe. In secolul al XV-lea, limba vorbită de popor era considerată vulgara şi n-o vorbea nimeni.

2. Poema "Mioriţa" circula pe baza orală, adica nu a fost scrisă, din motive tehnice. In balada "Mioriţa" este vorba de trei ciobani care complotează împreuna să-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioriţei" a spus ca la cap să-i puie diverse categorii de fluiere.

3. Haiducii din doine, balade şi idile erau liberi şi fericiţi ca păsările, animalele şi pestii care zburdă prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cântau suflând din frunză şi lăsându-i pe boieri cu buza umflata.

4. Mulţimile de boieri exploatatori işi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele.

5. Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu.

6. Scoala Ardeleană nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare.

7. Alexandru Lăpusneanu s-a ţinut de cuvânt atunci când a spus:
de mă voi scula, pre multi am să popesc şi eu! Dovada că azi cel mai întâlnit nume este Popescu.

8. Poezia "Sburatorul" de Ion Has Rădulescu este un omagiu adus aviatorilor români.

9. Mircea cel Batrân a fost înmormântat la Cozia împreuna cu umbra sa.

10. In "Sobieschi si romanii" autorul descrie cum o mâna de plăieşi au rezistat asediului perfid al puternicei armate din Iaşi. In final, plăieşii, se predau în mod eroic, lăsând cetatea neamţului.

11. Deşi s-a ocupat mai mult cu turismul, Calistrat Hogas vorbea latina la perfecţie.

12. Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia. In "Scrisoarea a treia" se desfasoară bătălia de la Rovinari.

13. Conversaţia dintre Baiazid si Mircea este descrisă cuvânt cu cuvânt, cu toate că autorul n-a prea fost cine stie ce de faţă.

14. Mircea cel Mare, care prima data a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci. Când Baiazid îl intreaba arogant "Tu eşti Mircea?", domnitorul român nu se pierde cu firea şi îi raspunde la fix: "Da-mpărate!"

15. Pâna la urmă Mircea cel Mare, deşi batrân îl va ingenunchia pe trufaşul otoman cu câteva proverbe şi zicători bine plasate.

16. Imparaţi cu care lumea nu putea să se mai împace au venit şi la noi în România şi au cerut pamânt şi de băut, dar cum veniră s-a lămurit cu cine are de-a face şi s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberată, c-au ramas doar câteva de bucâţi de eniceri şi spahii fugind, dintre care este amintită "înspre Dunăre, o mâna."

Ne scuzaţi pentru eventualele greşeli,aceste fraze nu ne aparţin!Au fost preluate de pe site-ul:e-scoala.ro.Şi încă ceva,nu ne interesează dacă au fost cu adevarat perle scrise in foile de examen,cert e că aceste "citate" au fost scrise:ori de proşti,ori de unul pe care l-a dus capul(unul care le-a scris din amuzament,şi ştiţi bine ca nu-i uşor să faci pe prostul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.