3 februarie 2012

Cum sunt profesoarele?

In vara se fac 2 ani de cand am terminat cele 12 clase, care au chinuit milioane de copii, de-a lungul timpului, din cauza programei, a orarului si a profesorilor.
Cu ce am ramas dupa aceasta experienta traumatizanta? Pai sa zicem ca am ramas cu cateva cunostinte despre materiile care ni s-au predat, intr-un mod prost si cu cateva dileme.
Sunt sigur ca si voi aveti aceste dileme, dar as prefera sa gasesc pe cineva care sa ma ajute in rezolvarea lor.
Niciodata n-am inteles de ce profesoarele de franceza stau prost in viata sentimentala. Majoritatea profesoarelor de franceza pe care le-am intalnit, erau niste domnisoare la vreo 40-50 de ani, singure si care-si traiau a 3-a tinerete.  Nu stiu care e fenomenul, de ce sunt atat de ghinioniste, dar se pare ca acest lucru le afecteaza la mansarda, pentru ca au pretentia sa le zici domnisoare. Acum sa ma ierte Dumnezeu, dar cum mama dracu sa-i zic unei doamne la 40 de ani, domnisoara, in conditiile in care chiar arata ca o doamna, adica plinuta, cateva fire de par albe in cap, riduri si alte caracteristici fizice specifice varstei. Sunt absolut convins ca ati intalnit astfel de profesoare si inca o data tin sa spun ca nu generalizez, dar in proportie de 80% cam asa sunt.
O alta categorie de profesoare care mi se par ciudate, sunt cele de chimie. Fratilor, in toti cei 12 ani de scoala, eu n-am intalnit o profesoara de chimie sanatoasa, astea-s miscate rau. Totul la ele se rezuma la chimie. Nu manca aia pentru ca are nu stiu ce substanta, ce se foloseste in industria chimica, nu bea aia pentru ca e nociva, substantele din care e facuta sunt daunatoare pentru organism, nu va vopsiti parul, nu va machiati, nu va rujati, nu va imparfumati, toate aceste produse sunt compuse din substante care ataca pielea, parul si hainele, orice, dar absolut orice e nociv si e compus din substante care ataca ceva. La ele pana si dragostea tine de materia pe care o predau:"Voi doi va potriviti perfect, exista o chimie care va atrage!" de aici e plecata treaba cu chimia dintre oameni, de la aceste doamne.
Cel mai mult mi-au placut profesoarele de Romana. Mai romantice ca astea nu am intalnit. Probabil cartile pe care le-au citit, autorii pe care i-au studiat, le-au dezvoltat aceasta latura romantica. Mama, cand incepeau sa vorbeasca despre dragoste, iti trosneau niste epitete si metafore de ramaneai prost. Daca erai mai slab de inger, iti provocau o erectie de toata frumusetea.
Nu pot sa le uit pe profesoarele de matematica. Astea iubesc atat de mult matematica, incat sunt in stare sa faca exercitii si probleme la orice ora, fie noapte, fie zi. Cand intrau la ora, deschideau usa, nici n-apucau sa bage piciorul pe usa, ca deja le auzeai: "F definita pe R cu valori in R"... lucru ce te exaspereaza, ajungi sa le urasti, refuzi sa scrii, sa inveti, si atunci faci cunostiinta cu "profa de mate, razboinica", isi arata cealalta latura a ei, cea sportiva. Palma mai grea ca a profesoarei de mate, n-am intalnit in viata mea. Ba nene, cand iti dadea o palma dupa ceafa, muscai din banca. Sunt absolut sigur, ca ducea 6 reprize, hai nu 6, dar 5 reprize le ducea cu Bute in ring.
Eiii, uite ca am ajuns si la profesoarele de engleza. Niste domnisoare superbe, ca numai de d-astea am avut parte, puse pe chef, adica se vedea pe fata lor ca nu sunt straine de cluburi, bautura si tigari. Daca te tragi in seama mai mult cu ele, ai toate sansele sa-i tragi o bauta si mai spre seara poate rezolvi sa tragi si altceva.
Profesoarele de muzica si desen sunt exact artistul intruchipat. Predau materia cu atata daruire si cu atata placere, dar ceea ce n-au inteles ele niciodata si nici nu vor intelege, e ca aceste materii sunt doar o pauza bine venita pentru elevi. Si da, si aceste profesoare au o latura sensibila, pot spune ca sunt cele mai blajine fiinte pe care le-am intalnit. Lor le-as zice domnisoare, indiferent de varsta, presupun ca v-ati prins de ce:))
Nu stiu daca am mai uitat pe cineva, poate mai adaugati si voi, ce am scris aici sunt doar pareri, nimeni nu trebuie sa se simta jignit si nu spun asta ca sa caut scuze, ci doar sa impac o anumita categorie de oameni.
Numai bine!