4 septembrie 2012

Spiru Haret, o mare teapa!

Incep prin a spune ca sunt student la aceasta facultate si ca vorbesc in cunostiinta de cauza.
Totul incepe in vara anului 2010, cand ca orice tanar proaspat absolvent de liceu, cautam o facultate. Tinta mea a fost sa fac ceva aproape de casa, pe bani putini si fara prea mult stres, fiind ceva mai mult optional. Am luat ofertele la rand, de la facultati private, pana la cele de stat si singura care mi-a facut cu ochiul a fost Spiru Haret.
M-am dus cu tatal meu la Spiru pentru a cere detalii despre cum decurg lucrurile, cum se organizeaza examenele, ce obligatii am ca student, cat este taxa, daca se mareste, deci, chestii elementare. Ni s-a raspuns in felul urmator: "singura obligatie a dumneavoastra ca student, este de a invata, apartineti de Bucuresti, dar nu aveti nicio treaba cu ei, toate examenele se vor da la centrul nostru (Slatina), inclusiv licenta. Examenele vor fi de tip grila, nu aveti treaba cu laboratoare si alte minunatii, iar taxa este de 1050 lei." Auzind spusele doamnelor de la secretariat, mi s-a parut ceva minunat, nu-mi doream nimic mai mult, asa ca am avut proasta inspiratie sa ma inscriu la aceasta facultate. Si de atunci problemele au inceput sa apara. In primul rand, centrul de aici nu avea o legatura prea buna cu cel din Bucuresti. Listele de examene nu coincideau, de fiecare data cand trebuia sa dau examen, nu aveam testul incarcat ( examenele se dau pe calculator). De cursuri nu aveam parte, desi erau obligati prin contract sa mi le ofere GRATUIT, de fiecare data imi spuneau ca nu le au sau sa le caut pe site-ul facultatii, unde erau niste aberatii care n-aveau absolut nici o treaba cu examenul in sine.
Lasand la o parte micile probleme, am trecut in anul 2 destul de usor, cei drept examenele nu-s grele, le poate lua oricine, chiar daca n-a invatat, trebuie doar sa gandeasca logic si are sanse destul de mari sa treaca.
In anul 2 au inceput adevaratele probleme. Cand am fost sa achit taxa am primit o veste extrem de proasta, de la 1050 lei, au marit-o la 1990 lei, examenele nu le mai puteam da la Slatina, ci trebuia sa ma duc la Craiova, lucru nu foarte grav, pana la urma sunt 50 de km, dar sa o luam logic. Aveam 8 examene, asta inseamna 8 drumuri, cea mai ieftina varianta de dus la Craiova e 30 lei (microbuz + taxiu sa ajungi la timp), 8 x 30= 240 lei, atat te ducea o sesiune de examene. Am uitat sa precizez, un examen la Spiru poate sa tina maxim 20 de minute, eu de obicei le terminam in 3, 4 minute, deci faceam acest efort si fizic si financiar pentru doar 5 minute.
Pana la urma, am acceptat si asta, am zis, frate vad si eu cum e viata de student. Am trecut de anul 2, cu 3 restate, 2 fiind neprezentari, pentru ca desteptii de la centrul din Craiova, nu au avut amabilitatea sa amane sesiunea de examene cand era zapada pana la genunchi, si astfel am pierdut 2 examene, o sa va spun ce inseamna si aceste 2 examene pierdute putin mai tarziu, cum spuneam, am trecut in anul 3, a venit septembrie, sesiunea de restante, m-am dus aici la Slatina sa ma interesez, mi-au zis ca ei nu mai au legatura cu nimeni, ca acest centru se desfinteaza de tot, mi-au dat un numar de la Craiova, am sunat acolo, si mi s-a raspuns flegmatic ca la ei nu mai dau decat studetii facultatii lor (management sau ce dracu au ei). Ce inseamna asta?
1. Am pierdut sesiunea de restante, cele 3 pe care le aveam, 2 din ele din avandu-le cauza facultatii, v-am povestit mai sus. Asta inseamna ca va trebui sa platesc ca sa le dau, adica 70 lei pe restanta.
2. Va trebui sa ma duc la Bucuresti, adica 180 de km pentru 5 minute, sau pentru a plati taxa si restantele, ca la ei restantele se platesc inainte si dupa trebuie sa le dai.
3. Se vor cheltui multi bani pentru un cacat de facultate.
Dragilor, daca vreodata v-a trecut prin cap sa va inscrieti la o facultate doar pentru ca au taxele mici si ca sunt aproape de casa, aveti mare, mare grija la cine va duceti! Eu sunt un caz fericit, sunt oameni care veneau din Timisoara, Arad, veneau de la mama dracu sa dea astfel de examene, bateau sute de kilometri pentru a nu pierde banii si anii pe care i-au facut aici, lucru care m-a impins de la spate sa continui cu facultatea, in ciuda faptului ca mi-au dublat taxa. Aia 1000 lei, poate pentru unii nu sunt bani, pentru mine constituie o suma destul de mare, mai ales cand ii dai pe nimic.
Ce-a facut conducerea acestei facultati mi se pare o inselatorie si in primul rand o bataie de joc fata de oamenii care s-au inscris la facultatea asta. Eu unul ma simt inselat si luat la misto, de la secretara pana la directori, decani si ce dracu or mai fi ei pe acolo.
In momentul de fata sunt confuz, nu stiu ce sa fac, daca continui sau nu, dar am un gust amar. Iar pentru domnisoara sau doamna secretara care mi-a raspuns azi dimineata atat de "amabil la telefon", vreau sa-i transmit MULTA MUIE din partea domnului Jurnalist!
Numai bine!