13 septembrie 2011

13 cu ghinion

De mici avem aceasta fobie a numarului 13, dar niciodata nu ne-am documentat sa vedem de ce ne temem cu adevarat.
Fiindca azi suntem in 13, am facut o mica "cercetare" si am ramas putin uimit de motivele care ii fac pe unii oameni sa se teama de acest numar.
Frica de numarul 13 se numeste triskaidekafobie, iar frica de ziua de vineri ce cade pe 13 se numeste paraskavedekatriafobie, un cuvant grecesc pe care l-am luat pus aici cu copy/ paste!
Dupa cum vedeti, aceasta teama vine inca din antichitate. Tot in acel articol am gasit si cateva motive pentru care majoritatea oamenilor se tem de numarul 13.
O asociere cu acest numar, este a celor 12 apostoli care impreuna cu Iisus Hristos la cina cea de taina, formeaza cifra 13. Iisus urmand sa fie omorat intr-o zi de vineri. Asta e cel mai bun argument pentru paraskavedekatriafobie :))) adica pentru teama de ziua de vineri ce cade pe 13.
In rest sunt doar aberatii, evenimente cat de cat importante, asociate cu numarul 13 sau cu ziua de 13. 
Se spune ca daca 13 cade intr-o zi de marti sau sambata, ai noroc! Azi e marti, deci aveti noroc, cred ca toata lumea de pe pamant o sa aiba noroc, nimeni n-o sa moara, toti vor castiga la loto, cei care sunt bolnavi se vor vindeca ca prin minune si va fi pace in lume. Pe de alta parte, intr-o zi de vineri 13, conform grecilor, toata lumea va avea ghinion, vor muri pe capete, vor incepe razboaie, vor fi cutremure, lumea se va imbolnavi, ce sa mai, un haos total.
Cred ca prostia asta cu numarul 13 e depasita in mileniul III, anul 2011, iar cei care inca se tem de acest numar inofensiv sunt depasiti de situatie.
Eu unul sunt nascut pe 13 Decembrie, intr-o zi de joi, numarul de la masina e 13 si vechea masina avea tot numarul 13 si dupa cum vedeti sunt intreg, nu m-a lovit niciun meteorit, functionez ca un om normal, deci nu am de ce sa imi fac griji de acest numar, chiar daca fac abuz de el, cu atat mai putin voi!
E o aberatie la fel de mare cum e cea cu 666. Doar asocieri paranoice...