21 februarie 2012

"Smecher cu BMW"

Sunt agasat de aceasta expresie tampita, scoasa pe gura de jurnalistii romani. Pe bune, cred ca o iau razna daca o mai aud/ vad vreodata spusa sau scrisa undeva.
In primul rand mi se pare lipsa de bun simt din partea lor, asociind aceasta firma de masini cu termenul "smecher", nu ca as fi fan BMW, urasc marca doar pentru ca majoritatea oamenilor o vad ca pe un zeu al masinilor, ceea ce nu e adevarat, dar nici nu ma apuc sa o denigrez prin diferite asocieri cu niste oameni de nimic. Inclusiv aceasta asociere e unul din lucrurile ce m-au facut sa n-am o parere buna despre acesta marca.
Eu tind sa cred ca exista multe alte moduri de exprimare, fara a baga in aceeasi oala aceste doua cuvinte: "smecher" si "BMW", chiar nu inteleg... de ce e smecher, ca are BMW, sau? BMW pot sa am si eu si tu si oricine isi doreste masina, ce e asa grozav ca are BMW, e o masina pe care si-o permit multi. Adevarat ca noua e inaccesibila, dar la mana a doua, oricine si-o poate achizitiona in functie de venit, fiti siguri ca si cei la care se face referire, le-au luat la mana a doua, in mintea lor bolnava, va dati seama ca decat sa-si ia un Seria 3 nou, mai bine ia un x6 ca da mai k lumea in fata la club.
Chiar nu se poate inlocui expresia? "Smecher cu BMW"... nu se poate zice "un cetatean inconstient, a accidentat/ omorat/ spulberat/ nenorocit/ mutilat, o femeie/ un om/ o fetita/ un batran/ un caine pe trecerea de pietoni" sau e mai "cul" folosind expresia aia? De unde stii tu ca e smecher? Exista vreo scoala de smecherie? Poate omul a avut o clipa de netentie, el fiind un om respectabil, muncitor, masina fiind luata cu banii castigati de el, a stat cineva sa-l verifice? Cum spuneam si mai sus, lipsa de bun simt, sa va fie rusine!
Mi s-a luat de aceleasi clisee fara logica pe care le repeta zi de zi si sunt surprins ca din atatia oameni de televiziune care inca mai gandesc lucid, nu s-a gasit unul sa le bata obrazul.
"Smecher cu BMW" si "Un tanar cu un bolid" cele mai nesimtite si proaste expresii.
Asa tara, asa jurnalisti...