30 iulie 2010
Concursul ediţiei I a luat sfârşit.
După cum ştiţi,aţi avut de recunoscut un personaj pe care noi l-am modificat puţin.Răspunsul l-am primit chiar in primele ore de la demararea concursului.
Deci câştigătorul,sau mai bine zis câştigătoarea primei ediţii,este Felicitări!
Pentru a intra în posesia premiului,trimite-ne un mail în decurs de o săptămână cu datele tale:Nume,Prenume,Vârstă,Localitate,Număr de telefon.
Acest premiu a fost oferit în totalitate de membrii blogului Pur Românesc
.
23 iulie 2010
22 iulie 2010
Concurs ediţia I
Ca fiecare concurs,există şi nişte reguli de participare.Astfel,pentru a participa la concurs trebuie să:
-ai o adresa de e-mail validă;
-foloseşti un nume care să corespundă cu cel din buletin;
-dai nişte răspunsuri clare.
Fiecare are dreptul de a participa doar o singură dată.Răspunsurile se vor da sub formă de comentariu.Nu încercaţi să trişaţi folosind mai multe adrese de e-mail,ip-ul dumneavoastră ne este afişat ori de căte ori ne lăsaţi un comentariu.
Membrii blogului nu au voie să participe,deşi nimeni nu ştie răspunsul în afara de mine!:))
În ce constă concursul:
Am modificat o poză cu un personaj celebru,voi trebuie doar să-l recunoaşteţi.Nu vă grabiţi,gândiţi-vă bine,aveţi timp o săptămană de acum.Concursul se sfârşeşte o dată cu primirea răspunsului corect.
Eu sunt plecat în vacantă,deci de data asta concursul se va terminat exact după o săptămâna,iar câstigător va fi primul care dă raspunsul corect.
Câştigătorul va primi credit 5 euro valabil în reţelele Orange,Cosmote,Vodafone.
Update:fără răspunsuri de genul,zici că-i x sau y...răspuns de forma: În poză este x.
Aceasta este poza.Mult noroc!
19 iulie 2010
Cum erau manelele odata...
Când am ascultat-o prima dată cred că aveam 6 ani,era o melodie care-mi plăcea,deşi nu prea înţelegeam ce se cânta acolo.După 13 ani ascult melodia din nou şi-mi dau seama că era o melodie tristă,dar foarte bună,foarte diferită de ceea ce se cântă azi...era o manea în adevăratul sens al cuvântului.Am o rugăminte,ascultaţi cu atenţie versurile!
15 iulie 2010
Momente Pur Romanesti
In compartiment calatoreste cu ele un barbat mai in varsta, cu barba.
Sopteste una la alta:
- Uita-te! Asta-i Mircea cel Batran...
- Esti proasta. El e mort de vreo 6-700 de ani.
In acel moment intra un alt barbat in compartiment, si-l saluta pe barbos:
- Ciao, Mircea, ce faci, batrine! nu te-am mai vazut de sute de ani....
Prima blonda:
- Na, cine-i proasta?
O blonda la cina impreuna cu sotul : " Auzi iubitule, mi-a spus un coleg azi la serviciu un banc cu blonde .. am ras de era sa cad din pat
La semafor, 2 smecheri intr-o masina striga dupa o blonda:
- Pisi, pisi...da' ce mananci tu de esti asa frumoasa?
Blonda:
-Banii, la fraieri ca voi!
O blonda o intreaba pe alta:
- Draga, ai folosit vreodata vibratorul?
- Nu!
- Nici sa nu-l folosesti ca eu aseara mi-am spart 2 dinti
Mama are trei fiice si le marita pe rand. Apoi le scrie si le intreaba cum se inteleg cu sotul:
Prima zice: Bergenbier. Mama nu intelege la ce se referadar apoi vede reclama la TV: satisfactie pana la ultima picatura .Mama se linisteste, fiica e ok.
A doua fata raspunde tot codat: Kent. Mama nu intelege dar vede reclama cu "ultra long, ultra strong " si se linisteste.
A treia fata scrie: British Airlines .Mama se uita la TV sa vada reclama... si cand o vede, lesina: 7 zile din 7, de trei ori pe zi, in toate directiile.
14 iulie 2010
Mădălina Manole,sfârşit de carieră
Sincer nu prea m-am omorât după ea,dar mi-a plăcut o melodie de-a ei pe care o s-o pun şi aici.
Cred că o să fie o zi foarte lungă azi şi cred că n-o să vedem altceva la tv timp de 3-4 zile.Astfel de evenimente sunt aşteptate cu drag de către "specialişti" care trăiesc din datul cu părerea,bine că nici televiziunile nu sunt mai departe,cred că şi ăştia îşi doresc să moară cineva mai cunoscut din România.
De Mădălina Manole n-am mai auzit nimic de ceva timp,nici de la TV nici din gura altora,dar se pare că acum toată lumea o îndrăgeşte...Cred că s-a ajuns la un grad de penibilitate imens.Să nu se inţeleagă greşit,n-am nimic cu ea,Dumnezeu să o ierte,eu am ceva cu jegoşii care apar cu diferite ipoteze pe la TV şi care îşi dau prost cu parerea.
Încă o dată Dumnezeu să o ierte şi cum vă spuneam mai sus, o să pun singura melodie a artistei pe care o ştiu si pe care am mai ascultat-o din când în când...desigur acum se nasc câţiva fani,o să sara vizualizările pe youtube,nu m-ar mira ca diseară când mă duc pe terasă la un suc,în loc de manelele lui Puya să aud Mădalina Manole....orice e posibil.
13 iulie 2010
Întrebarea ta
Deci nu ezitaţi să puneţi întrebări!
Întrebările care au conţinut ofensator nu vor fi acceptate,nici cele care au ca scop trimiterea celorlalţi utilizatori pe alte site-uri,excluzând:youtube,trilulilu,220,video news
N-ai cu cine mă...nişte ţărani
cred că e una din cele mai amuzante reclame româneşti
12 iulie 2010
Marii bloggeri
Părerea mea despre bloggeri,sau mai bine zis despre noii bloggeri,e că sunt disperaţi după trafic,după comment-uri multe şi sunt mai puţin interesaţi de ceea ce scriu,deci in concluzie sunt nişte "haifaivişti" care sar de la un subiect la altul doar ca să pară interesanţi şi îşi schimbă părerile după cum bate vântul.
Desigur că nu mă refer la toţi bloggeri,că doar nu sunt tâmpit,dar ca să gaseşti unul care are caracteristicile de mai sus,e foarte simplu.Te uiţi în arhivă si citeşti câteva posturi diferite şi îl vei găsi imediat.
De ce m-am hotărât să scriu despre acest subiect? pai motivele sunt simple,există câţiva bloggeri care se cred interesanţi şi care au impresia ca ei sunt the best,se laudă cu o "lungă" carieră de blogging de aproape 3 ani,în care au reuşit să nu facă nimic,decât să abereze prost şi au impresia că dacă ei sunt cine sunt(adică nimeni) noi nu avem dreptul să scriem.Plus că suntem acuzaţi de trafic şi page rank fals,deci vă daţi seama că e o treabă serioasă aici.
Nu zice nimeni să nu critici,da' unii prea o dau în nesimţire...măcar de vorbea Mircea Badea,Zoso,Arhi sau unu' care avea dreptul să vorbească...care într-adevăr ştie să-şi dea cu părerea şi care chiar are o carieră în blogging.Dar când văd că suntem criticaţi de unii care au câteva sute de vizitatori făcuţi doar din link exchange si care intră să vadă dacă mai există link-ul,chiar mă stresează.Mai bine 100 care CITESC decât 500 care SE UITĂ şi ies.
Şi ca să incheiem frumos,o să pun o poză care îi caracterizează foarte bine pe aceşti bloggeri "mari"
Oameni care n-au pic de demnitate şi care nu ştiu să recunoască.Oameni bolnavi care nu ştiu să accepte şi înfrângerile...
A... că uitasem,eu nu am 3 ani de blogging ca unii,am aproape 2 ani jumate,deci nu sunt nou aşa cum credeaţi voi.O zi bună!
11 iulie 2010
Români "civilizaţi"
10 iulie 2010
Is this the live solooooo
Din păcate doar atat avem,melodia era cântată şi de Adrian Copilu' Minune....:))
8 iulie 2010
Că veni vorba de nume
Cele mai ciudate Nume din România
Bucă (2.996), Flocea (1.728), Păsărică (1.669), Laba (880), Nebunu (850), Mortu (581), Blegu (515), Şulică (540), Puţică (244), Muia (233), Bucilă (228), Pipi (226), Beţivu (219),Strugurel (192), Jegu (95), Nespălatu (70),Portocală(65), Găinat (61), Pişu (54), Gunoi (41), Muc (29), Regulatu (27),Ministru(22),Lămâia(18), Sfârc (16), Pârţan (9), Bulan (7), Pizdelea (7), Curu (6), Coi (3),Poliţia(3),Justiţia(2),Semafor(1), Muci (1), Prostu (1), Hitler (1)
Exista si o statistică cu cele mai purtate nume si prenume,locul 1 la femei ocupându-l Maria,nume purtat de 876.690 femei,iar cel mai purtat nume de către bărbaţi este Gheorghe,figurând în 511.721 de buletine.
Cele mai întâlnite nume de familie sunt Popa cu 191,938 înregistrări şi Popescu cu 147.784 înregistrări.
Şi cred ca această statistică e adevărată,deoarece cunosc 5 fete pe care le cheamă Mădălina şi totodată Maria:))
Pe tine cum te cheamă:))
Producţie Românească...
Regizor:Florin Şerban
Premii:Trofeul Alfred Bauer,
Ursul de Argint - Marele premiu al juriului(Berlin 2010)
Premiul Zilelor Filmului Românesc - lungmetraj (TIFF 2010)
Un film foarte aşteptat şi de altfel foarte criticat.Un film care a lăsat impresii bune şi impresii proaste.
De ce am ales să scriu tocmai după 4 luni de la apariţia lui?Foarte simplu.
Am aşteptat să văd parerile mai multor oameni.Şi după ce am citit sute de comentarii,pe diferite site-uri,m-am hotărât să-mi spun si eu părerea.
Acest film,ciudat,cum îl văd majoritatea,are o puternică legătură cu realitatea.Regizorul a încercat să ne prezinte viaţa de puşcarie din România şi tot o dată o acţiune complexă.
Titlul pe care l-au ales producătorii,face parte din acţiune,lucru pe care mulţi nu l-au remarcat din câte am văzut.Înţelegând titlul,înţelegem şi finalul,dacă nu,rămânem cu părerea că am văzut un film foarte prost,în care nu s-a fluierat deloc.
Desigur,acum era de aşteptat că mai mult de jumătate din cei care au văzut filmul să nu-l înţeleagă.Pentru că majoritatea sunt învăţaţi ca acţiunea filmului să fie una simplă care să nu-ţi mai dea de găndit şi să aibe o legătură stânsă si de înţeles,ca de exemplu filmul TITANIC,toţi ştiu că e vorba de un vapor,da' aici Eu când vreau sa fluier,fluier mai greu,sunt sigur ca mulţi au stat cu sufletul la gură să apară vre-un Păcală la final si să fluiere:)),dar când au văzut ei că filmul s-a terminat aşa brusc,ăla se duce cu aia la cafea şi după-l prinde poliţia,au început să-şi lase parerile contra peste tot fără să stea să se mai gandească ce legătură a avut evadarea ăluia şi toată şoricăria cum zice Nea Oprişan(smiley TV).
Deci în concluzie pentru cei care n-au înţeles mesajul filmului,este vorba de viaţa din puşcăria Românească şi de viaţa tinerilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în afară.Care e legătura dintre titlu şi acţiune?Simplu,ăla şi-a dorit să iasă neaapărat la un suc cu aia şi a ieşit,adică dacă a vrut sa fluiere,a fluierat...aţi înţeles?Ştiu că aşteptaţi să vedeţi mai multă bataie,mai multe scene interesante,chiar şi nişte sex...că doar la noi,e tipic românesc.
Atât am avut de zis.Să nu se înţeleagă că prin această postare critic pe cineva.Nu,doar am vrut să explic puţin acţiunea filmului,care din punctul meu de vedere,e puţin mai grea de înţeles,cum de altfel sunt majoritatea filmelor românesti.Şi tocmai d-aia nu prea sunt apreciate la noi.Nu zic că ar fi mari capodopere,dar ştiţi ca românu' s-a născut critic.
Apropo,mi-a rămas un comentariu în minte,cineva zicea că "uite şi tu pe ce dau romănii banii,în loc să faca alte filme"...Domnul cred că era unul din cei care nu au înţeles filmul,dar vreau să-l anunţ că acest film nu e făcut de Centrul Naţional al Cinematografiei,deci stai liniştit,nu e făcut din banii "românilor" ci de Strada Film,o casă de producţii particulară românească.
Şi dacă tot am comentat atăt,hai să dau şi o notă filmului.Îi dau un 7.Tu,ce părere ai despre film şi ce notă îi dai?
6 iulie 2010
Când te manancă-n cur te arzi...
Băutura combinată cu prostie face ravagii:))
Momente Pur Romanesti
2 Intr-o zi Alinutza vine acasa de la scoala cu chiloteii rupti intre picioare,se dezbraca de ei si ii arunca la cosul cu rufe murdare.
Mama ei ii gaseste si o intreaba ce s-a intamplat dar aceasta spune ca nu stie nimic.
Speriata cheama acasa vraci si medici sa-si spuna parerea.
Vracul se uita cu atentie tragandu-se de barba si spune:
-Jur pe barba mea cea sura ca asta-i gaura de p***.
3 La un proces plictisitor din cale-afara,cand toti aproape ca adormisera,un betiv exclama catre procuror:
-Sa ma pupi in fund!
-Afara!
-Nuuu!Aici,sa vada toata lumea!
4
Esti betiv atunci cand:
1. Ai discutii in contradictoriu cu obiectele din jur si mai si pierzi.
2. Trebuie sa te tii de asfalt ca sa nu cazi de pe trotuar.
3. Serviciul te impiedica sa bei destul.
4. Doctorul tau gaseste sange in alcool la analize.
5. Scaunul de la WC se loveste repetat si cu inversunare de capul tau.
6. Ajungi sa crezi ca alcoolul e una dintre grupele de alimente.
7. 24 de ore pe zi, 24 de beri intr-o lada - coincidenta? S-o crezi tu!
8. Doua maini si doar o gura - asta chiar ca e o problema cu bautura.
9. Vezi mai bine daca tii un ochi inchis.
10.Nenorocita aia de parcare s-a mutat mai incolo cand erai tu la carciuma.
11. Cazi de pe podea.
12. Pe baietii tai ii cheama Tuborg si Heineken.
13. Auzi, stii ce, da-o-ncolo de masa de seara, 5 beri fac cat o friptura.
2 iulie 2010
Perle Bacalaureat Partea V
81. Eminescu este un mare clasic, pentru ca se studiaza intre peretii claselor.
82. La Humulesti Ozana curgea limpede fara prea mari framantari sociale si politice.
83. Mos Danila isi facu rugaciunea catre Dumnezeu dupa ce muri.
84. Stefan cel Mare a avut o sotie cuminte care sta in palat si il astepta sa vina de la lupte ca sa puna masa.
85. In acest text se analizeaza trasaturile vitelor de la plug, caci aceste obiecte - boul si vaca - sunt cele mai valoroase
ale taranului.
86. Ion pleca spre casa Anei Baciu cu gandul la figuri mari ce se fac numai noaptea.
87. Pe langa aceasta poezie Nichita Stanescu a mai scris si un ou si o sfera.
88. Legile nescrise ale satului sunt respectate cu strictete de Vitoria, Gheorghita si cainele lor.
90. Metoda folosita de Ion pentru a pune mana pe pamantul Anei este insarcinarea.
91. Versul "de la strabunii mei pana la tine" explica distanta in km, care exista intre poet si rudele sale ce traiau undeva
la tara.
92. Danila Prepeleac era tovaras de copilarie cu Ion Creanga si cu el pleca iarna la sanius.
93. Eminescu a publicat frumoasa poezie "Pe langa plopii Slavitesti".
94. Ioana ii zise eroului sa-i bage aparatul in priza.
95. Cand veni fata, baiatul ii mangaie pisoiul.
96. Soldatii ii urmareau pe nemti si, cum ii vedeau ca se urca in avioane, sareau calare pe tunuri si ii urmareau pe tot
aeroportul.
97. Patima s-a pus pe capul oamenilor ca curca pe curcan.
98. Personajele principale din povestirea "O ora din august" sunt: ofiterul Rosu si avioanele nemtesti.
99. Pe aeroportul Otopeni se luptau nemtii cu americanii, iar romanii trageau, cu succes, cand in unii, cand in altii.
100. Gala Galaction se mai numea si Grigore Pisulescu!!!
101. Agripina nu avea decat doi copii, pentru ca al treilea, Paunas, nu mai conteaza, pentru ca tot il maninca vulturii.
102. Pe Tudor Soimaru, dorul pentru Magda Orheianu il tragea jos de pe cal, mai-mai sa pice!
103. Orheianu sta drept pe cal, de parca avea un bat infipt undeva.
104. Magda il iubea pe Tudor Soimaru fara sa stie ca acesta nu stia limbi straine.
105. In "Amintiri" apare copilaria fericita a puiului de taran Crenguta Ionel.
106. Privind atent plugul vede ca e de fier si privind si mai atent taranul, Arghezi, ca un poet bun ce este, vede ca e de
bronz.
107. Liviu Rebreanu are placerea de a ne aduce la cunostinta, in operele sale, iubirea de pamant a taranului.
108. Semnele de punctuatie explica ca limba romana de aceea a aparut, ca sa aiba virgule si puncte.
109. Tu nu stii sa inoti, pentru ca nu ai vrut sa inveti carte.
110. Creanga a scris povesti ca: "Cocosul babei", "Gaina lenesa", "Punguta cu bani marunti", "Lupul si capra".
111. Vlaicu-Voda era un functionar model care avea un randament deosebit ca domn.
112. Sinonimul cuvantului "pace" este "hai la razboi"!
113. In drama "Apus de soare" Stefan cel Mare era asa de batran, incat picioarele nu-l mai tineau, dar el mergea inainte cu
inima.
114. Ceahlaul este situat sus pe munte.
115. Mos Danila sta pe vine sa prinda vulturii de pene.
Perle Bacalaureat Partea IV
42. In multe poezii O. Goga a scos in evidenta natura si treieratul pe caldura.
43. Calinescu ne-a lasat o carte foarte groasa, in care arata cum s-a infiintat literatura romana si ce scriitori au lucrat
la origini.
44. Lucian Blaga povesteste in versuri ca pe vremea sa era atat de liniste ca daca mergeai pe apa nu te scufundai iar in pomi
se auzea cum cresteau sicrie.
45. Marin Preda a avut viata ca o prada, de aceea a compus "Delirul". Scriitorii care se consuma mult, mor.
46. Antarctica este un continent alb din cauza zapezilor care nu se mai topesc odata.
47. Razboiul de 100 de ani a durat putin mai mult.
48. Zaharia Stancu a scris un roman descult. A fost si sef de birou la scriitori.
49. Ion Barbu a scris si o poezie din increngatura molustelor: "Dupa melci".
50. Danila Prepeleac era tovaras de copilarie cu Ion Creanga si cu el pleca iarna la sanius.
51. Eminescu a publicat frumoasa poezie "Pe langa plopii Slavitesti".
52. Ghita o omoara pe Ana cu propria lui mana, bagandu-i ghiara pana-n gat.
53. In capitolul romanului "Mortii poruncesc celor vii" ce spun mortii aia trebuie sa faci, ca de nu...
54. Si Stroe Orheianu cand il vazu pe Tudor Soimaru zise in gand: Pe unde o scot, vere?!
55. Cand armata incepu sa traga cu tunul in tarani, acestia se privira unii pe altii si zisera: E pericol, domnule! asta
parca e din Caragiale...
56. Rascoala incepu spre seara si taranii isi aprinsera lanternele ca sa vada drumul spre ciocoi.
57. Cu cat ne apropiem de izbucnirea rascoalei, cu atat taranii stau mai mult in carciuma, ca sa faca in ciuda boierului.
58. Si cand Petre Petre o vazu pe Nadina dezbracata il gadila in talpi.
59. Faptul ca gaina babei Ioana psi gasi obstescul sfarsit sub rotile masinii boierului, declansa rascoala.
60. Taranii loveau in boier cu ce aveau ei: cu una, cu alta...
61. Lui Ion, Florica nu-i apartinea in intregime, fiindca ceva din ea era si a lui George Buluc.
62. Sublocotenentul Rosu avea un singur ficat si ala gaurit in trei parti de un singur glonte. ricosheul, deh...
63. Sergentul Ionescu era un om bun dar avea pingelele de la cizme rupte de intrau gloantele prin ele!
64. Descoperirea Americii s-a produs intr-un moment de neatentie a pazei de coasta.
65. Nilul este un fluviu ramas de pe vremea faraonilor.
66. Unul numit Don Quijote, a inventat o instalatie eoliana care producea vant.
67. La sesizarea lui Hamlet, un control inopinat a constatat ca e ceva putred in Danemarca.
68. Sangele soldatilor curgea dar el punea degetul pe gaura unde intrase glontul si sangele nu mai curgea.
69. Soldatul Ionescu avea o misiune importanta: belea ochii la avioane.
70. Inclestarea era mare. Aviatia germana facea des atacuri infanteristice.
71. La Otopeni erau numai gropi si avioanele le ocoleau si tunarii trageau dupa ele in zig-zag.
72. Si tunarul ochi bine si lovi avionul cu teava tunului.
73. Dupa ce lupta mult timp, soldatului ii cazura creierii intr-o gamela.
74. Contemporanii lui Eminescu l-au urmarit ca sa-i ghiceasca filozofia si ca sa-i caute nod in papura.
75. Din lumea satului tasnesc figuri memorabile ca: pupaza, ciresul si altele care au completat actiunea operei.
76. Ion pleca spre casa Anei Baciu cu gandul la figuri mari ce se fac numai noaptea.
77. Si bietul Eminescu, scarbit de bisnita societatii sale si ca Veronica Micle ii facea fite, intra intr-o etapa noua pe
care mi-e rusine s-o spun.
78. Tudor Soimarul era apt de lupta, cu vizita medicala facuta.
79. Dragu-mi era satul meu si pomul unde lega mama porcul!!! - citat din "Amintirile" lui Creanga.
Perle Bacalaureat Partea III
18. Calin tine de mana mireasa care are parul lung de fericire.
Ea lupta sa puna mana pe dragostea flacaului.
19. Poetul isi asteapta iubita ca impreuna sa cutremure o barca.
20. Ion Creanga s-a nascut intre anii 1887-1889.
21. Este vorba de peripetiile lui Robinson Crusoe dupa ce pleaca din Troia.
22. Arhimede a fost grec de neam si a murit asa de barbari de fascisti hitleristi. Asta cand el studia in palatul sau din
Grecia. Si cum el studia a intrat un soldat si a zis "damio". Si a zis Arhimede ca nu es. Asa a zis hitleristu nu esi si a
bagat baioneta in el. Dar multe principi de fizica a ramas de la Arhimede printre care principiul lui Arhimede.
23. Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai intoarce acasa fiind jefuit de niste oameni invidiosi.
24. In romanul "Rascoala" personajul principal este poporul si marea masa a taranilor.
25. Dimitrie Cantemir a avut un rol insemnat in viata sa.
26. Ion sufera ca nu are pamant dar o lipsa e ca macar in carte Rebreanu il putea improprietari.
27. Capitala SUA este Casa Alba.
28. In China traieste foarte multa lume care mananca o abundenta de orez, se incheie la gat si-a inventat guma de la capatul
creionului.
29. Sahara se afla asezata pe un nisip uscat, lipsa apei avand in zona o prezenta statornica.
30. In padurile Amazoniei traieste o jungla fioroasa.
31. Capitala Olandei este jumatate la Haga, jumatate la Amsterdam.
32. Toate rascoalele au cerut pamant care era tinut sub talpa de boieri.
33. Optica se ocupa cu studiul ochelarilor.
34. Romanii i-au batut crunt pe cartilaginezii din Cartagina. (hahaha)
35. Lebada moare de cate ori canta.
36. Animalele salbatice traiesc in padurea zoologica.
37. In dogmatism, gandirea devine rigida, casanta.
38. Punctul este o linie redusa la minimum.
39. In caz de accident nu trebuie sa fugi de la locul faptei fiindca victima, daca nu e lovita fatal, poate retine numarul
masinii.
40. Al. Vlahuta a cules de pe drumuri multe peisaje pe care le-a descris cu un penel meserias.
Perle Bacalaureat Partea II
2. Poema "Mioriţa" circula pe baza orală, adica nu a fost scrisă, din motive tehnice. In balada "Mioriţa" este vorba de trei ciobani care complotează împreuna să-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioriţei" a spus ca la cap să-i puie diverse categorii de fluiere.
3. Haiducii din doine, balade şi idile erau liberi şi fericiţi ca păsările, animalele şi pestii care zburdă prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cântau suflând din frunză şi lăsându-i pe boieri cu buza umflata.
4. Mulţimile de boieri exploatatori işi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele.
5. Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu.
6. Scoala Ardeleană nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare.
7. Alexandru Lăpusneanu s-a ţinut de cuvânt atunci când a spus:
de mă voi scula, pre multi am să popesc şi eu! Dovada că azi cel mai întâlnit nume este Popescu.
8. Poezia "Sburatorul" de Ion Has Rădulescu este un omagiu adus aviatorilor români.
9. Mircea cel Batrân a fost înmormântat la Cozia împreuna cu umbra sa.
10. In "Sobieschi si romanii" autorul descrie cum o mâna de plăieşi au rezistat asediului perfid al puternicei armate din Iaşi. In final, plăieşii, se predau în mod eroic, lăsând cetatea neamţului.
11. Deşi s-a ocupat mai mult cu turismul, Calistrat Hogas vorbea latina la perfecţie.
12. Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia. In "Scrisoarea a treia" se desfasoară bătălia de la Rovinari.
13. Conversaţia dintre Baiazid si Mircea este descrisă cuvânt cu cuvânt, cu toate că autorul n-a prea fost cine stie ce de faţă.
14. Mircea cel Mare, care prima data a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci. Când Baiazid îl intreaba arogant "Tu eşti Mircea?", domnitorul român nu se pierde cu firea şi îi raspunde la fix: "Da-mpărate!"
15. Pâna la urmă Mircea cel Mare, deşi batrân îl va ingenunchia pe trufaşul otoman cu câteva proverbe şi zicători bine plasate.
16. Imparaţi cu care lumea nu putea să se mai împace au venit şi la noi în România şi au cerut pamânt şi de băut, dar cum veniră s-a lămurit cu cine are de-a face şi s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberată, c-au ramas doar câteva de bucâţi de eniceri şi spahii fugind, dintre care este amintită "înspre Dunăre, o mâna."
1 iulie 2010
Perle Bacalaureat 2010
"Omenia este o specie lacomă şi nepăsătoare, deci faptele bune sunt o faptă măreaţă".
"Omul bun nu se bate pe copii, se vorbeşte politicos cu bătrânii, se salută politicos pe doctori şi pe oamenii de ştiinţă".
"Omenia, la noi oamenii, este greu să o avem. Un prim argument ar fi o pisica pe care noi o lăsăm să moară pe stradă de foame!"
"Când eram la Viena a picat pe pământ o bătrânică la intrarea în metrou" (elevul povesteşte mai departe cum a ajutat-o el pe bătrână făcând o faptă bună).
"Dacă are omenie, alţi oameni se uit la tine un alt ochi".
"Omenia este caracter moral şi definitoriu".
"Omenia poate dăuna când e percepută ca mijloc perfid de a profita".
"Dar în viaţa asta există oameni bun care are un suflet mai mare şi mai pură decât alţii".
"L-a văzut Spânu şi l-a convins pentru a-l face asistentul lui" (referindu-se la Harap-Alb).
"Harap-Alb a trebuit să-şi ia viaţa în propria lui mână"
"Când privesc în al tău ochi mă simt de parcă mă sufoc"
"Tema basmului este învingerea dintre bine şi rău".
"Personajul e supus unor încercări chiar şi moartea".
"Pe Gherilă şi Senilă, Spânul îl trimite dupa salată cu gândul că îl va mânca, apoi să aducă şi piatră din capul cerbului".
"Nunta mai ţine încă şi la ora asta cine trece acolo vede ca au venit luna si stelele, iar el(împăratul) poate să bea şi să chefuiască".
"Ca să îl sperie pe cel mare, împăratul se bagă în pod".
"Personajele vorbeşte în modul dialog".
"Parantezele sunt indicatoare schemice".
Perle de la examenul oral:"Agripina nu avea decât doi copii, pentru că al treilea, Păunaş, nu mai contează, pentru că tot îl mănâncă vulturii" .
"În nuvela "La vulturi" de Gala Galaction, sunt descrise aventurile unei alpiniste curajoase fugărite de turci, şi copii ei".
"Privind atent plugul vede ca e de fier si privind si mai atent taranul, Arghezi, ca un poet bun ce este, vede ca e de bronz".
"Sahara se află aşezată pe un nisip uscat, lipsa apei având în zonă o prezenţă statornică".
"În caz de accident nu trebuie să fugi de la locul faptei, fiindcă victima, dacă nu e lovită fatal, poate reţine numărul maşinii".
"Răscoala de la Bobâlna a început pe un deal şi s-a terminat în 1438".
'Liviu Rebreanu are un mare talent de scriitor de la 300 de pagini în sus".
"Şi bietul Eminescu, scârbit de bişniţa societăţii sale şi că Veronica Micle îi făcea fiţe, intra într-o etapa nouă pe care mi-e ruşine s-o spun".
"În versurile: "Ce-ti pasa tie chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul?" poetul ne vorbeşte despre aspectul fiinţei cu care Luceafărul este în gagicăreală şi ea îi spune că nu ştie dacă va fi al ei sau va fi altul".
"Romanul "Răscoala" este conceput de Liviu Rebreanu sferic, pentru că începe şi se termină cu imaginea burţii lui Rogojinaru, care seamănă cu o sferă".
"Nichita Stănescu a ştiut el de ce a pus virgulele şi punctele acelea în poezie şi nu mă bag eu în ce a făcut el".
"Poetul îşi aşteapta iubita ca împreună să cutremure o barcă".
"El mergea pe bicicletă cu picioarele goale, băgate în portbagaj".
"La începutul fiecărei poezii eminesciene sta plantat câte un tei mai gros sau mai subţire, în functie de câte strofe are poezia".
"Când eroul muri împuscat de nemţi pe câmp, simţi miros de mărar şi de pătrunjel".
Sursa:Realitatea.net